Nyheter 2017

Nyheter 2017

Senaste nytt från Nybroån


" Väntan är över "!!

NyheterPosted by R.G 2017-10-16 15:05
Städningen av lekplatserna är igång, första lekhonan upptäckt när hon var i farten med lekgropen. 12 grader i vattnet räckte till för att sätta igång bestyren.
Honan c:a 70-80 cm var den enda som syntes till förutom 2 mindre hanfiskar som höll henne under uppsikt i arbetet.
Då var vi igång med leken 2017.Lite över allt plaskade det till av fisk som ville visa sin närvaro i ån, runt "Östes håla" avlöste fiskarna varandra i eleganta hopp.Ända ner till "Gölen" var fisken igång, undrar vad det var som tryckte igång dem??Nere på " Banken " hade aktiviteterna lugnat ner sig någorlunda, plogande fisk lämnade de grunda partierna när jag kom ner där!
Nu får vi se framöver hur leken har smittat av sig på de andra fiskarna, eller det var bara den här honan som inte kunde hålla sig längre utan sprätte loss med lekbestyren!

Ha de gott i stugvärmen,.. så hör vi /Ronnie

" Hyfsat bra flöde inför leken"!!

NyheterPosted by R.G 2017-10-15 15:02
Hyfsat bra flöde inför leken ( pegel på 3:an ), men vattentemp är det sämre med...11 grader!!Lekplatserna bara ligger där o väntar på aktörerna som stryker omkring i utkanterna av lek-grusbäddarna. De finns där åtminstone så den biten är ok!!
Tempen i vattnet gled upp en grad så den delen får moder natur rätta till en 2-3 grader åt rätt håll....nedåt tackar!!

Vad göra.....slå sig ner bakom bindstädet med nya mönster, ok variationer på redan befintliga mönster. En fluga i orange är aldrig fel.Något att få helgen till att gå!!

Ha de gott i stugvärmen ...vi hörs /Ronnie

" Scenen är klar"!!

NyheterPosted by R.G 2017-10-13 14:09
Scenen är städad och klar, en sista översköljning är gjord så även stenarna ligger rena o väntar på de stora "stjärtspolarnas dans" över lekplatsen.
Nu är det bara "Aktörerna" skall besätta sina roller inför höstleken, en handfull digra honfiskar som flankeras av de lite mer stressade hanfiskarna i dansen.
Vi står inte inför en "lek" utan att det är blodigt allvar..."only the strong survive" eller rättare sagt.." kommer till " !!
De som får ge sig letar snabbt upp en ny mogen hona att sätta i gungning.
Det blir spännande att se hur årets lek kommer att fortskrida om vattenflödet tillåter oss att få en inblick i spektaklet. För mycket brunt vatten kan sätta pinnar i hjulen över scenen. Kan vi bara se de gula fläckarna så vet vi att leken har satts igång och det är ju huvudsaken."Pegeln" är en bit under 3:an temperaturen ligger runt 10 grader..inte det bästa receptet till lek. Vattenflödet är det inget fel på men vi har lite hög temp för att det skall passa "madamerna" att sätta igång med grävningarna.Lugnet före stormen, sträcka efter sträcka.Vi räknar ner inför tillställningen och hoppas att årets lek blir en repris på förra årets underhållning.

Ha de gott i stugvärmen ...vi hörs./Ronnie

"Nu väntar vi på nästa stora steg"!!

NyheterPosted by R.G 2017-10-10 14:14
Kan knappast önska sig ett bättre utlopp i havet, bra djup o bredd på mynningen.En fiskebåt, antagligen från Kåseberga, c:a 200 meter ut gjorde en gir o drog sakta bort mot Kåseberga igen. Såg inga stojor eller bojar, verka lite konstigt med den manövern som han gjorde utanför mynningen?Mer vatten i ån nu idag igen, verkar som Fyledalen-Tomelilla fick sig en dusta regn i går. I går eftermiddags-kväll såg det lovande ut när man såg den gråsvarta himlen öster och norrut.Kolla man lekbottnen vid Dubbelbroarna så kunde man skymta bottnen fortfarande, så ganska så klart vatten ändå.Pegel på nästan 3:an, så de regn som kom har stoppat flödet ett tag att sjunka undan. Det är lovat mera regn i dagarna så vi får säkert se fler stora steg av fisk framöver.

Ha de gott i stugvärmen ....vi hörs/Ronnie

" Upp som en sol ner som en pannkaka"

NyheterPosted by R.G 2017-10-09 23:39
Tyvärr, tyvärr o ett tyvärr till, det lutar till att rekordfisken efter mer noggrann studerande av filmen hamnar på ( fortfarande respektabla ) 99 cm och inte de 119 cm som från början blev noterat. Att de kan skilja så stort berodde på hur fisken passerar de Dioder som registrerar längden och mäter individen.
Så tyvärr inte den största fisken som passerat genom,... men en av de större.
Senare på kvällen passerade ytterligare 2 stora fiskar med 5 minuters mellanrum räknaren, ...93 cm!! Gott om grova fiskar nu som letar lekplatser, ser fram emot att se dem i action under leken !!

Ha de gott i stugvärmen...vi hörs /Ronnie." Världsrekord "???

NyheterPosted by R.G 2017-10-09 14:41
http://www.sportfiskeforum.se/topic/4980-vaerldens-stoersta-havsoeringar/

Gårdagens stora öring som passera genom räknaren ( 119 cm) kan mycket väl platsa bland rekordöringarna runt om i världen.
Anders E. har svarat: att vid tolkning blir den kortare då öringen har en hög K-faktor
( fultonvärde ) än standarfisken. Den hamnar ändå över 100 cm en jättelik öring på någon stans runt 12-14 kilo.... om inte mer!!
Det är svårt att avgöra med så grumligt vatten vid tillfället då fisken går igenom.
Hur som helst, den är inte ensam om att ligga över de 100 cm som passerat genom räknaren. Ett 10:tal öringar gör den sällskap på lekplatserna i år...och det är inte slut på uppgången det kommer fler!!
Gå in o kolla rekordöringarna från Emån och Mörrum genom tiderna så förstår ni hur enorm lilla Nybroån är när det gäller uppgång på stor fisk.Lite berg o dalbana över flödet just nu i Nybroån, hon steg 2 dm med de 20 mm regn som föll ner över Fyledalen, lika fort drar flödet bort 1 dm/dag.
Steget av fisk kom av sig lite, men det passerar fortfarande stora fiskar runt 80-90 cm. Sikten är inte den bästa men man kan skymta lekplatserna igen efter den gångna klunkningen, men intresset och närvaron av fisk har inte kommit igång på platserna.
Temperaturen har sjunkit ner till lite under 10 grader i vattnet, nån vecka till och 2 grader ner till runt 8 grader sen tror jag att fisken kommer igång med årets lek.
Vi får se vi håller koll på läget.


Ha de gott i stugvärmen...återkommer/Ronnie." Öring 119 cm "

NyheterPosted by R.G 2017-10-08 22:47
Halv 8 passerade en öring på hela 119 cm genom räknaren, förutom den så har många öringar runt 80-100 cm passerat. Snittet på öringarna i år väntas bli ganska högt.
Bilden på öringen syns ganska så grumligt beroende på de 20 mm regn som gjorde att vattnet steg 2 dm i ån under dagen.
Men man kan se att en "ubåt" går igenom räknaren, jag kommer att ta reda på den c:a vikt som Anders Eklöv kommer fram till när han har granskat filmen mer noga.

Vi kan ju hoppas på att detta bara är början, där har gått ett antal fiskar
på över 100 cm. nu får vi se om det fortsätter.

Ha de gott i stugvärmen ...återkommer!! /Ronnie.

" Lite pilleri till helgen"!!

NyheterPosted by R.G 2017-10-07 17:07
Nästa år ligger ett par utsträckta flugkast bort, inte helt fel att börja se över sin flugask o sortera bort de flugor som inte gav några hugg.
Detta flugmönstret skall helst bindas på dubbelkrok så att stjärtstråna (helst av kalvsvans ) inte ligger slimmade ut från kroppen vilket gör flugan mer mobil när den fiskar.
Gult och rött till stjärten silver svart kropp o guldribbing.
Gult,-fiery-orange o blått struphackel ett varv av varje, lägg några glitterstrån över det hela sen har ni en fluga som både passar lax och öring.
Var sparsam i klädseln av flugan ...den arbetar bättre så !!
Namn ...har inget, den fiskar lika bra utan!!

Ha de gott i stugvärmen ...jag återkommer med mer info om ån, fler bilder o ett o annat flugmönster!!
/Ronnie

" Sommar och höstöringar"!!

NyheterPosted by R.G 2017-10-05 14:21

En go sommar att minnas.

Ha de gott i stugvärmen...återkommer /Ronnie

Arbete

NyheterPosted by R.G 2017-10-03 13:55
https://youtu.be/6k8EF9hxlu8

" Lite regn o de vaknar upp"!!

NyheterPosted by R.G 2017-10-03 12:32
15 mm väta o hon klev upp 1 dm, öringarna steg direkt. "3:an på pegeln nu".

Ha de gott i stugvärmen. /Ronnie

" Arbetsdag"!!

NyheterPosted by R.G 2017-09-30 16:29
Bertil kratta lekbottnar, Mats övervakar arbetet.Ståndplatser ändras.Ingen kommentar.Stormfället dras undan.Håkan och Alex snyggar till lite efter fället.

Bertil drillande fisk i går eftermiddags.

Så lägger vi den sista fiskedagen för detta året till handlingarna, kommer att lägga in lite bilder på alla sommar och höstöringar som tagits o satts tillbaka längre framöver.

Hade gott i stugvärmen så hörs vi om nån dag igen/Ronnie.

" Då var det dags att plocka ihop grejorna för i år"!!

NyheterPosted by R.G 2017-09-29 19:41
Då har vi kommit till den delen av fisket då vi sätter undan grejorna inför säsong 2018.
Blickar vi tillbaks så var 2017 inte så tokig, fiskar missade, återsatta och så förstås behöll vi en del matfisk.Bertil var ute i näst sista minuten så att säga och gladde sig åt finalen som blev riktigt lyckad. Först en honfisk runt 2-3 kilo som sattes tillbaka efter nån minuts drillning på övre sträckan. Därefter drog han på en hanfisk som lite innan hade visat upp sin närvara i vida cirklar o avslutat i ett magnifik hopp.
Bertil: Trodde inte att den ville ta,.. om jag skall va ärlig!!
Men så var inte fallet, fiske ville nått helt annat...accepterade inte Bertils dunkrok närvaro utan greppade resolut tag i fjäderknippet....fast fisk!!
Efter den försiktiga avkrokningen av hanfisken såg han ytterligare fiskar som kunde bli tänkbara byten....men nu fick de räcka!!
Nöjd o belåten satt han kvar en tid på bänken vis Göla-strömmen för att bara vara en åskådare ett tag och se den ena fisken efter den andra passera.
Så gick den näst sista fiskedagen till ända, i morron är det arbetsdag.

Ha de gott i stugvärmen o så lite skitfiske på er alla...en dags fiske kvar att ta itu med.
/Ronnie.

" 2 magra fiskedagar kvar i ån"!!

NyheterPosted by R.G 2017-09-28 16:29
Hon gör sitt bästa för att ge oss lite tidsfrist, pegeln står fortfarande o väger på 1:an!!Torsdagen blev mer eller mindre en dag i blåstens tecken, .... det inte lätt att presentabelt kunna lägga ut en dunkrok när vinden smattrar på i ryggen o kepsen är på väg att lyfta all värdens väg.Men höll man sig inne bland grönskan så kunde man få till ett par hyffsade kast som kunde slutat i ett o annan hugg, men nu var det inte en sådan dag!!Fick min beskärda del av frisk luft under rundturen,......men jag såg fisk!!Som i sin tur såg mej snäppet före jag skulle göra ett utlägg över ståndplatsen och tog det säkra före de osäkra och plogade sakta bort.
Drog mej upp från stealhtläge då det inte gav mycket mer denna dagen, vände av till "Kingen" som stod o väntade på att bli trampad hem....korta dagar nu!!

Ha de gott i stugvärmen o så lite skitfiske på er alla...vi hörs/Ronnie" Det går fortfarande att få till lite krokblöta"!!

NyheterPosted by R.G 2017-09-27 20:09
Man trodde att det skulle vända de sista dagarna o få henne på väg upp igen.
Men nu verkar det ganska så kört på fronten....nere o snusar på 1:an nu.
1 dm till sen har vi ingen plankträff ens en gång, kan röra sig om 2-3 dagar till innan vi är nere på de nivåerna.Var ute en runda idag, gick nästan bom så när på en intresserad öring som kom rusande efter flugan. Ingen större fisk men ändå så att man höll andan nån sekund tills man insåg att det skulle inte bli mycket mer av det hela.
Började bra på turen, mer än så blev det inte på den dryga timma man petade av sträcka efter sträcka.
Nere vid "Bells Håla" veva jag in o packade ihop.....ännu en dag till ända!
Det tar på fiskedagarna nu ...torsdag..fredag..lördag kvar att fiska på i år!!
Ha de gott i stugvärmen o så lite skitfiske på er alla...vi hörs /Ronnie."Hon är satt på bantningskur nu"!!

NyheterPosted by R.G 2017-09-26 17:15
Just nu så rasar hon ner dm för dm...nere på fiskbara 2,5 uppe vid sockebrukspegeln.I stealthläge kan de flesta fiskar överrumplas ......nu sliter vi byxknä nu!!Lördagen smyger sig sakta på som sista fiskdagen för i år....ett par dagar till sen hänger vi upp spöna så de får räta ut sig efter alla spöböj....ett knippe har det blivit!!
Bertil o Janne prova fiskelyckan idag, Bertil rapporterade in vid middagtid att fisk hade varit intresserade av flugan, men vänt av i sista sekund....nära skjuter ingen.....!!


Ha de gott i stugvärmen o så lite skitfiske på er alla ...ett nära nog spöböj /Ronnie." Sista klassdraget för i år"!!

NyheterPosted by R.G 2017-09-25 16:28
Hon stannade upp på 2:an för att hämta andan, eller så har det kommit lite nederbörd uppe runt Tomelilla. Vilket fall som helst var det bra o hon kunde besinna sig lite innan hon drar neråt med nivån. Klart vatten att dras med men mulna dagar så funkar det .

Klassdragets sista dag för i år.Göran drog igång dagen med den sedvanliga informationen om livet under vattenytan, allemansrätten o allt de där andra som man bör veta innan man startar upp sitt fiske.28 nyfikna 6:a klassare turades om med metet o håvningen av vattendjur som lever strandkanten.Bertil var med o undervisade barn-barnet i metets ädla konst!!Förvånansvärt lite trassel bland revarna trots den byiga vinden, ok.. ett o annat nystan fick man reda upp men det var inga stora grejor. Mats var ständigt redo för ny mask eller info i fisket.Barnen drog vidare till avlutning vid Marietorps villan vi blev kvar o samlade ihop spön, livbojar och andra grejor. Visst hade vi roligt den korta tid som de var vid ån ,...synd bara att vi inte kunde leverera någon fisk till att bita, det har vi att arbeta med till nästa år. Ses nästa år med förhoppningsfullt lite hugg att erbjuda, vem vet det kan slå slint ibland när det gäller fisket!!
Visst såg vi en del fisk visa upp sig i Akvariumet, öringar som är på väg till sina lekplatser. Bara det fick intresset en liten kick av.

Det närmar sig final i Nybroån ( 29/9 ), en dag till skall man kunna fresta dem sen får det vara för i år.

Ha de gott i stugvärmen o så lite skitfiske på er alla....inte det mista lilla spöböj idag!!
/Ronnie

" Lite eftermiddags-fiske"!!

NyheterPosted by R.G 2017-09-24 21:03
3.an uppe på sockerbruk-Pegeln, lite under 2.an vid Dubbel-broarna fortfarande fiskbart.Låg profil, men ändå så skrämde man fisk som noggrant läste av omgivningen o tog det säkra före det osäkra o lämnade lite motvilligt de öppna ståndplatserna.
Kom faktiskt ganska så nära en del av dem innan de for nedströms, men på grunt vatten så skall det inte mycket till för att fisken ger sig iväg.Gamla lekplatsen, ut i lernacken, bjöd på tomma kast ingen hemma eller så var intresset inte på topp idag.Ner mot "Stenskoningen" bjöds det äntligen upp till dans.. det visade sig vara en mindre hanfisk som stod för underhållningen. Lite små knyckar i spötoppen var allt han orkade med innan han lämnade in för avkrokningen. Lätt match med hullinglös enkelkrok, fisken börjar bli ganska så färgad så återsättning gäller nu!!

Ha de gott i stugvärmen o så lite skitfiske på er alla...de bjöds på spöböj!! /Ronnie.

" Idag var hon på G"!!

NyheterPosted by R.G 2017-09-23 18:02
En vattennivå som kasar ner under 2:an hade hon att erbjuda idag....nu börjar det att bli tufft!!Alen erbjöd några sekunders glädje sen var det roliga över....börjar ju bra!!
Ingen större fisk som klev av kroken, men allt räknas när det är svåra tider.Nästa fisk kom rusande efter flugan som "skjuten ur en kanon"...nära 2 meter nedströms började han jaga ifatt flugan o drog åt sig härligheten i ett bestämt hugg.En lekutrustad hanfisk, med krok o allt, på de c:a 2,5-3 kilona återsattes varsamt i strandkanten!!Ytterligare några flugkast så var det dags igen, en tjurrusning på ett 10:tal meter o ett aggressivt hopp så var den fisken borta. Fisk runt 3 kilo slog sig fri!!Lite innan den stormfällda pilen var det dags igen.En mindre honfisk på c:a 2-2,5 kilo återsattes efter en mindre kamp....så gick den eftermiddagen. Vände hemåt med minnena av dagens kamper...det var grejor det!!

Ha de gott i stugvärmen o så lite skitfiske på er alla..lite lätta spöböj bjöd dagen på.
/Ronnie" En gråmulen dag "!!

NyheterPosted by R.G 2017-09-22 16:03
Pegel..pegel på väggen...går fortfarande den tråkiga vägen, nere under 2,5 nu.Lite eftermiddagstramp blandat med duggregn som spetsades med ett ordentligt ryck i linan! Nja det blev inte så mycket mer av det hela....lite rullningar i ytskiktet sen ett lätt utras o borta....det var ju väntat!!
Fick njuta i hela 20-30 sekunder av händelsen sen tog verkligheten över igen..typiskt!
Så "Lernacken" levererade ett kort o delvis intensivt scenario!!Såg en del fisk röra sig ( 2 st ) i skydd av duggregnet, men som vanligt föga intresserade av en lättklädd dunkrok modell mindre.
Bertil hade fiskat av övre sträckan...lite frisk luft det var utdelningen .
Sen tog han "Pansarbron-sträckan" ner till "Östes håla" där hände en del saker.
En diger hanfisk markerade sin närvaro i ett ordentligt magplask, ringarna efter hoppet fick hela poolen att gunga.
Bertil gjorde nått kast på den irriterade hanen o visst var den intresserad, var direkt framme o drog till i flugan, 1--2-3 gånger innan den fastnade på kroken.
Nån sekund senare stod Bertil med slak lina o en snopen min...det var allt för denna gången som denna hanen bjöd på...men vi tackar för de korta ögonblick som bjuds på av dessa till stor del tröga höst-fiskar. Vi tackar för idag!!

Ha de gott i stugvärmen o så lite skitfiske på er alla...spöböj o allt de där /Ronnie.


Next »