Nyheter 2018

Nyheter 2018

Senaste nytt från Nybroån


" Höstens lek"

NyheterPosted by R.G 2018-11-18 15:27
Mycket av lekplatserna på den övre sträckan ( Köpingemölla ) blev inte utnyttjade i år. En del av dem låg inte under vatten, så det var ju inte så konstigt. Men där fanns ändå ganska mycket lekbottnar som låg orörda. Å andra sidan så var stigningen från havet bland den minsta i år.Kolla lekbäddarna längre upp i systemet som såg ganska så outnyttjade ut.
Men totalt sett har lite mer än halva lekområdena utnyttjats vilket är bra.
Vi får se i veckan om det är helt kört med leken för i år.

Ha de gott i stugvärmen...vi hörs /Ronnie

" Redan över"??

NyheterPosted by R.G 2018-11-11 09:35

För vissa öringar är 2018 års lek redan överstökad och de tar sig ut till havet igen.
Blickar man ut över den övre sträckans lekplatser så ligger de flesta på torra land.
Lekplatserna är lätträknade i år på Köpingemölla sträckan, i fjol så kunde man lätt räkna upp mot ett 30-tal ljusa lekplättar, som i år är nere på 4-5 st.
Men glädjande nog så fortsätter stegen av fisk gå genom räknaren, men det verkar inte som vi kommer upp i förra årets uppgång.
Året är inte slut än så mycket kan hända.En hel del fisk har stannar till på den nedre sträckan och leker av sig.

Ha de gott i stugvärmen...vi hörs /Ronnie

" Lite trög början"

NyheterPosted by R.G 2018-11-09 11:13
Enorma svängningar i flödet under den gångna veckan, havet byggde upp sandvallar så där var en ständig kamp för ån att ta sig ut. Nu är vi tillbaks på lågflöde igen vilket gör att en del av de nedre lekplatserna inte kommer att accepteras av lekhonorna, helt enkelt för dåligt flöde över dem.
Uppe vid räknaren har påbörjats en lekplats och Bertil har noterat en del lek längre upp i ån. Temperaturen ligger rätt nu 6,7 grader i ån så vi får med all säkerhet se mera aktivitet framöver på lekbäddarna.

Ha de gott i stugvärmen ...vi hörs. /Ronnie." Lågtrycken kan man lita på"

NyheterPosted by R.G 2018-10-23 13:57
Lågtrycken kan man lita på när det gäller att dra upp fisk i ån.
Får man sen 18 mm regn till det hela så är det bara att tacka.Fisken stod på kö till att passera under Dubbelbroarna, det lovar gott för kommande lek i höst.
Vi följer uppgången nu med spänning.

Ha de gott vi hörs/Ronnie

" Kan de vara på G nu"

NyheterPosted by R.G 2018-10-17 18:19
Ordentligt lågt vatten uppe vid dubbelbroarna, ser ut som hittills lägsta för i år.
Såg en del fisk på den övre sträckan ploga bort, så fisk finns .
Nere vid mynningen kunde man inte klaga på åns utlopp, såg bra ut.

Rent och klart vatten så den minsta lilla stigande fisk skulle man upptäckt, men intet!
Undrar om de har en aning om att det är den 18:de i morron torsdag, datumet jag lova stegen skulle komma. Jag går kanske bet på det hela.....naaa fan vet!!

Ha de gott, vi hörs /Ronnie.

" Så tar man död på Söndag"

NyheterPosted by R.G 2018-10-14 23:27

Äntligen har vi lyckats att rensa upp Cherraton röran som blåsten ställde till med.
Bengt hjälpte oss med lastaren och Lasse kapade fallna pilträd som blockerade stora bitar av vägen längs med ån där uppe.
Vägen i stort sett återskapad igen.
Mats hittade en knippe tickor som klamrat sig fast i trädveden, ätliga... tror knappast det. Den skapar däremot vitröta som är skadlig för trädet.

Inga större förändringar nere på fältet, Håkan hade sett en del fisk när han var ute på sin vanliga helgrunda längs med ån. Men fortfarande en ständig väntan på regn.

Ha de gott...vi hörs /Ronnie

" Höststädningen har startat"

NyheterPosted by R.G 2018-10-12 15:44
En bråd tid har startat uppe vid räknaren, moder natur tar av sig sommar dressen, löven faller i tusentals nu. Tillsynen av räknaren dras ner till var tredje dag, längre framöver dagligen när hon släpper alla hämningar och låter allt falla.
Pegel på nära nog 1:an, inte mycket som kan locka upp silvret från havet.


Öster eller väster ut, det beror helt och hållet på vart vinden driver henne, just nu så har hon en benägenhet att vandra in mot Ystad igen.
Ett tiotal meter har hon lagt bakom sig sen igår, men hon håller fortfarande ett bra utlopp i havet så öringarna har all chans att stiga.
Idag liksom igår ingen skillnad, inte en fisk som lockades upp i ån.
Vi får allt vänta ett par dagar till.

Ha de gott vi hörs /Ronnie

" Tjuvfiske."

NyheterPosted by R.G 2018-10-10 20:14
Först såg jag bara en stor plog komma upp från nacken ner till Gamla lekplatsen...stor fisk på gång??
Sakta drog sig plogen upp mot Bertils Bänk, vek av in mot kanten där jag stod...upp kommer en mink. Han/hon, vi blev säkert lika paffa vid mötet, någon sekunds ögonkontakt sedan vek minken av,... över till den säkra sidan av ån.
Ganska så tunn så fiskafänget hade nog inte varit de bästa på ett bra tag.
Utöver minken så syntes en liten fisk fly undan min skugga som smög fram över vattenytan ner över ån. Dom är fan så skygga på lågt, klart vatten nu.Bild ner mot stenbron, lite tunnsått med lekmaterial just nu, men ett fåtal ställe lockar fortfarande öringarna till att stanna upp för lek här.
De grönbeklädda kanterna med trädöverhäng ger en känsla av trygghet för öringarna.Lite magert med grönskan om man vänder blicken upp mot räknaren, gräsklipparna ( Fåren ) har naggat av all grönska som mest bestod av Björnloka och nässlor, så ingen större skada tvärtom de gjorde ett bra arbete, som var meningen med placeringen dom på området.Nere vid havet var allt sig likt, en mynning som fisken inte har några problem med att ta sig uppför,.....men var är dom?Ån har dragit sig tillbaka till en mer normal vattennivå, men kunde vi bara få lite regn och ett bra steg med fisk så är alla nöjda.
Vi bara väntar och väntar....någon liten skvätt bara, på sådär 30 mm är inte för mycket begärt eller??
Ha de gott..vi hörs /Ronnie.

Next »